Ekonomi Rehberim, bu yazıda sizlere adını sıkça duyduğumuz, geleceğin teknolojisi olacağına inandığımız blockchain teknolojisini temel özellikleriyle açıklayacak. Bitcoin gibi araçlarla yatırım yapmadan önce blockchain teknolojisini anlamak daha doğru olacaktır. Şimdi detaylara göz atalım.
İlk olarak 2008 yılında duyurulan kripto paralarla birlikte insanlar, blockchain adında yeni bir teknolojiyle de tanıştılar. Blockchain teknolojisi, bütünüyle sıfırdan geliştirilip oluşturulmuş bir sistem değildir. Bu sistemi oluşturan unsurların daha önceki zamanlarda bulunmuş olmasına karşın, ilk defa bir araya getirilmiş ve ortaya belki de dünyanın geleceğini değiştirecek bir teknoloji ortaya çıkmıştır. "Blockchain Nedir?" sorusuna verilecek olan cevabın daha iyi anlaşılması için sistemi oluşturan yakından incelenmesi gerekiyor. Bu unsurları şöyle sıralayalım:
- Kriptografik anahtarlar
- Ortak defterli dağıtılmış (paylaşılmış) ağ
- Güvenlik
BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Blockchain denildiği zaman yapılacak farklı tanımlamalar vardır fakat bunların pek çoğunun temelinde kriptografik anahtarlar bulunur. Sistemin çalışması için bu anahtarlar çok önemli bir role sahiptir. Bu sistemde iki farklı anahtar vardır. Anahtarlardan ilki genel bir anahtar iken diğeri ise kişiye özel bir anahtardır. Blockchain teknolojisi bu anahtarlar aracılığıyla verilerin güvenliğini sağlayacak dijital bir kimlik oluşturmaktadır.
Sistemin bir diğer özelliği olan ortak defterli dağıtılmış ağdır. Bu özellik son derece önemlidir ve verilerin güvenliğini ile doğruluğunu sağlamaktadır. Oldukça karmaşık terimlerle tanımlanması mümkün olan dağıtılmış defter ağı, genel hatlarıyla veresiye defterlerine benzetilmektedir. Geçmiş zamanlarda bakkallardan veresiye alışveriş yapıldığında bakkal kendi defterine, müşteri de kendi defterine borcu kaydederdi. Böylece bir yanlışlık yapılmaz ve kayıtlar iki defter tarafından da doğrulanırdı. Buradaki önem verilen husus doğrulamadır.
Blockchain teknolojisi içerisinde yer alan veriler, bloklar üzerine kaydedilmektedir. Bu kayıtlar tek bir kaynakta değil veresiye defteri örneğinde olduğu gibi bütün bloklarda yer almaktadır. Kayıtların değiştirilmesi ya da diğer bloklarla uyumsuzluk olması durumunda söz konusu bloklar ağ dışı kalmaktadır. Böylece verilerin doğruluğu ve güvenliği üst düzey bir seviyede tutulmuş olmaktadır.
Blockchain tarafından sunulan değiştirilmesi ve manipüle edilmesi çok zor olan veriler, belli bir merkeze bağlı olmadan tutulmaktadır. Yani sistemin güvenliği, ağdaki kullanıcılar tarafından sağlanmakta ve ağ ne kadar geniş olursa sağlanan güvenlik seviyesi de o kadar fazla olmaktadır.
BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIR?
Yukarıda blockchain teknolojisi ile ilgili önemli ve temel bilgileri sizlere aktardık. Bu bilgiler dikkatlice incelendiğinde bu sistemin çalışma prensipleri de daha rahatça anlaşılacaktır. Öncelikle yapılacak olan işlem için kişilerin dijital bir kimliğe ihtiyaçları vardır. Daha sonra yapılacak olan işlem, blok zincire kaydedilir ve bu işlem tek bir noktaya değil ağdaki blok zincirlerine kaydedilir. Böylece yapılmak istenen işlem güven içinde gerçekleşmiş olur.
Blockchain teknolojisi genellikle kripto paralarla anılsa da son dönemlerde farklı alanlarda da kullanılmaya başlandı. Özellikle sistemin güvenilir ve manipülasyona kapalı olması, teknolojinin etkin olarak bazı alanlarda yaygınlaşmasına neden olacak gibi görünüyor. Yakın zamanda bazı devletler ve uluslararası kuruluşlar da seçimlerde bu teknolojinin kullanılmasına yönelik denemeler yapmaya başlamış ve çok önemli sonuçlar elde etmişlerdir. Bu sistem aracılığı ile oylamalar çok daha güvenli bir şekilde yapılabilecektir. Bunlarla birlikte bu teknoloji daha da farklı alanlara yayılarak dünyada pek çok konuda değişikliğe öncülük edecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder