ATR İndikatörü Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ekonomi Rehberim, "ATR indikatörü nedir?" ve "ATR indikatörü nasıl kullanılır?" sorularını detayları ile cevaplandıracak. Borsalarda işlem yapmak ve teknik analizi öğrenmek isteyenler için önemli bir indikatör olan Average True Range (ATR) indikatörünü daha yakından tanımaya başlayalım.

ATR İNDİKATÖRÜ NEDİR?

Açılımı Average True Range olan ATR indikatörü, teknik analizlerde sıkça kullanılan önemli bir indikatördür. ATR, teknik analiz sırasında incelenen piyasanın volatilitesini açıkça yansıtır. Her hareketin en yüksek ve en düşük farkının ortalaması alınarak hesaplanır. Genellikle 14 günlük periyotta kullanılır. Ancak trendin yönüne ve fiyatlara yönelik ipuçları veremez.


ATR nedir? ATR Nasıl Kullanılır?

ATR NASIL KULLANILIR?

ATR indikatörü, piyasada yaşanan trendden tamamen bağımsızdır. Bize anlatabileceği tek şey incelenen fiyatlardaki volatilitedir. Fiyatlar düşüş ve artış trendinde ise ATR değeri artar. Ancak fiyatlar yatay seyrediyorsa ATR değeri düşer. Bu durum volatilitenin düştüğünü piyasanın en azından şimdilik dengeye ulaştığını ifade eder. Aynı zamanda ATR oldukça düşük bir seviyede seyrediyorsa yani fiyatlar belli bir süre boyunca görece dengeliyse, fiyatlarda ani hareketler beklenebilir.  

Daha önce de söylediğimiz gibi genellikle 14 günlük periyotlarda kullanılan indikatör, incelenen borsa ve piyasaya göre değişik periyotlarda da kullanılabilir. Bu teknik analistin tecrübesine ve şartlara göre değişkenlik gösterebilir. 

ATR indikatörünün diğer bir önemli kullanım alanı da stop seviyesini belirlemektir. Pozisyona girilen fiyattan elde edilen indikatör değerini çıkararak stop konulacak fiyat bulunabilir. Bazı teknik analistler elde edilen değerin 0.5 katını veya 1.5 katını fiyattan çıkararak stop seviyelerini belirlerler. Bu durum da yatırımcının risk algısına ve tecrübesine göre değişkenlik gösterebilir.

Yukarıda örnek olarak Petkim hisseleri gösterilmiştir. Grafiğin üst kısmında japon mum çubukları ile sembolize edilen fiyatlar yer alıyorken, alt tarafta ise ATR indikatörümüz kırmızı bir çizgi ile sembolize ediliyor. Fiyatlarda artış ve düşüşlerde değerin arttığı, fiyatlar yatay seyir halindeyken ise değerin düştüğü açıkça görülebilir. 

Yorumlar

  1. atr indikatörü burada da anlatılmış. Gerçekten yatırım yapmadan önce mutlaka kullanılması gereken indikatörlerden birisidir:
    https://www.hepkredi.com/atr-indikatoru-nedir-tum-detaylariyla-atr-14/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder