Bollinger Bantları Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ekonomi Rehberim, bu yazıda Bollinger Bantları Nedir? ile Bollinger Bantları Nasıl Kullanılır? sorularına cevap verecek ve borsada işlem yapmak isteyen yeni yatırımcıları aydınlatacak. Bir önceki yazımızda ise yine önemli bir indikatör olan ATR indikatörünü açıklamıştık.

Bollinger Bantları Nedir?

Bollinger Bantları, 1980 yılında John Bollinger tarafından oluşturulmuş bir indikatördür. Bu indikatör borsalarda en çok kullanılan indikatörlerden birisidir. Özellikle, incelenen yatırım aracının volatilesini net bir şekilde gösteren Bollinger Bantları, volatilitenin daha fazla olduğu piyasalarda daha çok başarı gösterebilmektedir. Bu indikatörün bize borsalarda ne gibi ipuçları verebileceğine bir göz atalım.
  • Tanımlarken de dediğimiz gibi volatiliteyi gösterir.
  • Trend başlangıçlarında ipuçları verebilir.
  • Trendin yönüne işaret edebilir.
  • Fiyat hareketlerinde tepe ve dip bölgelerini gösterebilir.
  • Fiyatlarda yaşanan sıkışmaları gösterebilir.

Bollinger Bantları, üç eğri kullanılarak oluşturulur. Ortadaki eğri 20 günlük hareketli ortalamayı gösterir. Yukarıda ve altta yer alan diğer eğriler ise 20 günlük hareketli ortalamanın 2 standart sapma değeri kadar aşağı ve yukarı taşınmasıyla elde edilir. Ancak Bollinger Bantları kullanılırken bu değerler yatırımcı tarafından değiştirilebilir. Bu da yatırımcının bilgi birikimine ve tecrübesine bağlıdır.


Bollinger Bantları Nedir? Bollinger Bantları Nasıl Kullanılır?

Bollinger Bantları Nasıl Kullanılır?

Bollinger Bantlarının daralması, fiyatlarda sıkışma yaşandığını, arz ve talebin birbirlerini karşıladığını açıklar. Bu denge ve trend yöneliminde yaşanan kararsızlık sonrası fiyatlarda şiddetli bir sıçrama yaşanabilir. Genellikle yaşanacak sıçrama oluşacak trendin yönünde meydana gelir. 

Fiyatlar üst bandı kırarsa bu durum yükseliş trendine işaret olabilir ve fiyatların artmaya devam etmesi beklenebilir. Alt bantta yaşanacak kırılma ise trendin düşüş trendi olduğunu ve fiyatlarda düşüşün devam edeceğini işaret edebilir.

Fiyatlar orta bandı yukarı doğru keserse, yükseliş trendi ile fiyatların artacağı; fiyatlar orta bandı aşağı doğru keserse, düşüş trendi ile fiyatların azalacağı beklenebilir.  

Bollinger Bantlarını kullanırken, üst bandın çok şiddetli bir şekilde kırılması sonucunda fiyatların tekrar bant içine girmesi yani hafif bir düşme; alt bandın çok şiddetli bir şekilde kırılması ile de fiyatların tekrar bant içine girmesi yani hafif bir fiyat artışı beklenebilir.

Unutulmamalıdır ki Bollinger Bantları ile beklenen ve tahmin edilen durumlar olasılıklardan ibarettir. Yukarıda bahsedilen durumlar fiyatların nereye gideceğine yönelik kesinkes işaretler değildir. Ayrıca Bollinger Bantlarının başka indikatörler ile kullanılması ve tahminlerin kuvvetlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Dikkat:
Bu yazı kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım tavsiyesi olarak kullanılamaz. Yukarıda bahsedilen ifadeler olasılıklardan ibarettir. Ayrıca Ekonomi Rehberim yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. 

Yorumlar